23 грудня 2014 р. в приміщенні Одеської національної академії харчових технологій відбувся круглий стіл «Проект Організації об’єднаних націй із промислового виробництва (ЮНІДО) щодо впровадження ресурсоефективного та чистого виробництва: перспективи для Одеського регіону». Організатори круглого столу – Центр ресурсоефективного та чистого виробництва (м. Київ) спільно з Одеською національною академією харчових технологій.
Круглий стіл присвячено проміжним результатам реалізації проекту Організації Об’єднаних Націй з промислового розвитку (ЮНІДО) «Сприяння адаптації та впровадженню ресурсоефективного та чистого виробництва» в Одеській області, а також перспективам його подальшої реалізації у регіоні. Мета проекту – сприяти підвищенню ефективності, продуктивності, конкурентоспроможності та екологічній відповідальності українських підприємств шляхом впровадження методів, практик та технологій ресурсоефективного та чистого виробництва (РЕЧВ).
Підходи ресурсоефективного та чистого виробництва поширені у всьому світі. Вже засновано п’ятдесять Центрів з ресурсоефективного та більш чистого виробництва, що знаходяться у Східній Європі, Азії, Центральній і Латинській Америці. В Україні проект ЮНІДО діє за підтримки Національного технічного університету України «КПІ», Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Українського союзу промисловців і підприємців та за фінансування Швейцарської Конфедерації (через Швейцарське бюро співробітництва в Україні) та Республіки Австрія. Він реалізовується протягом 2013-2016 років у чотирьох областях (крім Одеської, це Київська, Запорізька та Вінницька).
В ході круглого столу директор Центру РЕЧВ Ігор Шилович ознайомив присутніх з історією проекту в Україні, його основними досягненнями, а також продемонстрував важливість запровадження методики ресурсоефективного та чистого виробництва для національної економіки. Так, наприклад, частка вартості енергії, закладена в кінцевому продукті (чорному прокаті) Європейського союзу, складає 18-25%. В Україні цей показник сягає 57 % і перешкоджає ефективному розподіленню коштів та підвищенню якості продукції. Крім того, згідно даних InternationalFinancialCorporation, модернізація (інновація) українських підприємств з числа тих, що її потребують, завершена тільки на 11,4%. Головною перешкодою технологічного оновлення визнано вартість енергоносіїв. Підводячи підсумок, І. Шилович навів конкретні приклади підвищення показників продуктивності підприємств у зв’язку із запровадженням методики РЕЧВ. Дотримання цих методик дозволило підприємствам заощадити на ресурсах та енергії, а також знизити обсяги викидів вуглекислого газу. Він підкреслив, що необхідно вжити заходів щодо зменшення неефективних виробничих витрат. Завдяки цим заходам підприємство знизить витрати на сировину, воду й енергію та наблизиться до європейських технічних стандартів, стане стабільнішим та більш конкурентоспроможним.
Технічний директор Центру РЕЧВ Валерій Павшук детально розглянув питання як особливостей самої методики РЕЧВ, так і перспектив розширення проекту ЮНІДО в Одеському регіоні. Сутність методики полягає у тому, щоб, виявивши у ході виробництва економічно та технологічно недоцільні витрати енергії, води та матеріалів, розробити технічні рішення щодо їх зменшення. До того ж, запровадження методики сприяє скороченню викидів шкідливих газів і стоків забрудненої води у навколишнє середовище без зменшення обсягів виробництва. В. Павшук підкреслив, що проект ЮНІДО дозволяє підвищити конкурентоздатність одеських підприємств різних галузей, запроваджуючи на базі інженерного підходу інноваційні способи ресурсозбереження та ефективного виробництва.
В ході дискусії присутні, серед яких були представники Одеської обласної державної адміністрації, Одеської торгово-промислової палати, фахівці підприємств та інженерно-дослідних установ, науковці, спеціалісти органів місцевої влади та місцевого самоврядування, фахівці з питань екології та економіки, обговорили важливість підготовки національних експертів з ресурсоефективного та чистого виробництва, а також можливість подальшої співпраці щодо втілення принципів «зеленої» економіки.
Зокрема Т. Галушкіна, експерт Інституту проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України, підкреслила важливість запровадження методики РЕЧВ на регіональному рівні, а саме в Одеському регіоні, який має міцні міжнародні торгівельні зв’язки і тому повинен дотримуватися сучасних стандартів ведення виробництва. І. Надем’янова, начальник відділу розвитку територій та моніторингу комплексних і цільових програм Департаменту економічного розвитку та торгівлі Одеської обласної державної адміністрації, зазначила, що саме держава сьогодні має стати локомотивом змін у ставленні підприємств до використання ресурсів і матеріалів. Вона запропонувала провести зустріч представників органів державної влади та бізнес-середовища з метою створення інформаційного підґрунтя для подальшого поширення методики РЕЧВ в Одеському регіоні. Г. Крусір, завідувач кафедри екології харчових продуктів і виробництв Одеської національної академії харчових технологій, наголосила на необхідності залучення вищих навчальних закладів до підготовки експертів з ресурсоефективного та чистого виробництва з обов’язковим внесенням відповідних модулів до учбових програм.
Отже, зустріч виявилася конструктивною, і круглий стіл «Проект Організації об’єднаних націй із промислового виробництва щодо впровадження ресурсоефективного та чистого виробництва: перспективи для Одеського регіону» дійсно став кроком до подальшої реалізації методики РЕЧВ у регіоні.